Auto op transport

Nederland / 1 – 5 juli 2019

We hebben lang gezocht naar een geschikte firma om onze auto te transporteren van Nederland naar Zuid-Afrika. Uiteindelijk zijn we toch weer uitgekomen bij Global Pieter Smit (GPS). Zij hebben onze auto ook in het verleden van Singapore naar Rotterdam verscheept.

Het belang van een goede transporteur
Als particulier is het niet eenvoudig om aan te kloppen in de haven om een enkele container met een auto te transporteren. Je kent de mores niet en je bent als particulier maar “lastig” voor hen. Daarom is het fijn om een tussenpersoon te hebben die alles voor je regelt, niet alleen in de haven in Rotterdam, maar ook in Afrika. Wij hebben diverse firma’s gecontacteerd, maar zijn toch weer uitgekomen bij GPS. Zij transporteren naast auto’s ook hele “shows”, zoals voor Disney on Ice in Zuid-Afrika. Kijk eens op de website van GPS voor wat ze verder nog doen.

40 foot High Cube container
Onze auto is niet lang maar wel hoog omdat er een daktent op zit. Hierdoor zijn wij genoodzaakt de auto te vervoeren in een zogenaamde High Cube, een extra hoge container. In principe zou een 20 foot container groot genoeg zijn, maar die willen de schepen niet vervoeren omdat dit niet economisch is bij het opstapelen op het schip. Het enige alternatief is een 40 foot HC container. Hier kunnen twee auto’s in, dus als je iemand kan vinden die ook naar Zuid-Afrika gaat, dan kun je de kosten delen. Helaas, in de periode dat wij die kant op willen zijn er geen “medereizigers”, dus dat wordt het volle pond betalen.

De auto inleveren bij GPS
Op 5 juli is het zover, we gaan de auto inleveren bij GPS in Nieuw-Vennep. De weken hiervoor hebben we hard gewerkt om de auto reisklaar te krijgen: de nodige modificaties doorgevoerd bij ORC in Duitsland en een grote beurt bij Mercedes-Benz in Den Haag (zij “doen” ook de militaire G’s, dus hebben veel ervaring met onze auto).

Als we aankomen rijden bij GPS komt ook net de vrachtwagen met de container waarin de auto vervoerd gaat worden. Binnen worden we allerhartelijkst ontvangen met koffie en stroopwafels, en bespreken we de gang van zaken. De avond ervoor kwamen we er ook achter dat onze Carnet de Passage, het vervoersdocument van de auto door Afrika, niet geldig was voor Egypte, en daar willen we toch eindigen. Even niet goed opgelet tijdens het aanvragen bij ADAC. Er is nog tijd, want dit document is pas nodig bij aankomst in Afrika. Dus snel even een nieuw document aanvragen.

Afscheid
Het laden van de auto gaat nog even duren, dus we nemen nog wat foto’s van de auto en hebben er alle vertrouwen in dat deze een mooie zeereis tegemoet gaat. De reis van het schip kunnen we mooi volgen op de website van Marinetraffic. Tot in Zuid-Afrika.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *