National Geografic Live

Botswana
Chobe River Front
30 september – 1 oktober 2019

Op de campings in de Nationale Parken van Botswana slaap je midden tussen de wilde dieren. De sites zijn niet omheind. We zijn te gast bij het wildlife. De gastheer, bijvoorbeeld een olifant, bepaalt de regels. Zoals geen grote lamp op hem richten in het donker. Dan staat hij niet voor zichzelf in.

Gepeperd
De campings bevatten niet meer dan 10 sites en zijn voor ons gepeperd geprijsd. Alleen Zuid Afrikanen en locals betalen een vriendenprijsje. Botswana wil weg blijven van het massa toerisme. De prijs is een mooie drempel, zullen ze gedacht hebben. Terecht, de campings zijn een jaar van te voren al volgeboekt. Tenminste, volgens de reserveringssite. Geen bewijs van een campingplek? Dan ook geen toegang tot het park. Wild kamperen is verboden. De eerste etappe door het Nationaal Park Chobe River Front is in één dag te rijden. Een dag vergunning volstaat. Halverwege de dag rijden we langs de enige camping in dit deel. We toetsen ons geluk, misschien is er toch een plek vrijgekomen.

Soms zit het mee
De receptionist van de camping, met een schattig dochtertje, geeft ons een overnachtingsplek. In ons beider belang, ze kan ons geen bonnetje geven voor de betaling van 100 US dollars. Wel heeft ze wat instructies. ’Je moet ’s nachts met de auto naar de WC gaan, lopen over de camping is verboden. Bewakers patrouilleren en delen een boete uit als ze je aantreffen.’ We genieten van een prachtige zonsondergang. Zo mooi kan Afrika zijn. We zijn alleen, links en rechts zijn nog sites onbezet. Het is even wennen, de wetenschap dat opeens een wild dier voor onze neus kan staan. Het blijft rustig die avond. Net als we in de tent willen stappen, rijdt een auto voorbij. De rangers tuffen werkelijk controle rondjes, met een geweer die in de cabine klaarstaat. Tegen de rovers die vanuit Namibië de rivier oversteken om de bezittingen van de toeristen, in hun ogen, eerlijker te verdelen. We vragen naar het wild dat we vannacht kunnen verwachten. ‘Hebben jullie geen vuur?’, is de wedervraag. ‘Nee’, bekennen we, ‘want geen hout’. Tien minuten later zijn ze terug met grote takken. Geld weigeren ze aan te nemen. Met plichtsbesef maken we een kampvuur. Of het vuur ons heeft behoed, weten we niet, in ieder geval hebben we lekker geslapen.

Dombo
We beleven een van de meest bijzondere dagen tot nu toe. Dankzij de extra dag in het park, kunnen we alle zijweggetjes langs de rivier afrijden.
De wilde dieren lopen aan beide kanten van de rivier. Een omvangrijke olifantenfamilie besluit naar de overkant te gaan. De kleintjes stappen dapper achter hun grote ouders het water in. In het midden van de rivier, waar het water het diepst is, zijn alleen hun slurfjes nog te zien. Als een snorkel uit het water stekend. We zijn ontroerd door dit unieke beeld.
Op een uitzichtpunt eten we een boterham. Ogen te kort, zoveel te zien; kuddes zebra’s, nijlpaarden en giraffen. Beneden ons slentert een olifant met een jonge baby naar de rivier om water te drinken. Het kleintje doet graag zijn mama na. Met zijn ongecontroleerd wapperende slurfje drinkt hij wisselend rivierwater en moedermelk. Ze gaan een dichtbijgelegen modderpoeltje in voor een wasbeurt. Totdat de moeder het genoeg vindt en wegloopt. De baby heeft te korte pootjes voor de opstap uit het bad. Hij glijdt telkens terug. De grote olifant draait haar hoofd en slaat teder haar slurf om de babybillen. Ze geeft hem een kontje en lopen samen verder. Zo aandoenlijk.
Als we twee luie leeuwen onder een boom zien liggen, is de dag volmaakt.

7 antwoorden
  • Onno & Ingrid
   Onno & Ingrid zegt:

   Het is een super reis, we zien veel en genieten volop. We hebben er nu 7500 km op zitten, met een gemiddelde van 180 km/dag. We gaan nog iets te snel, dus de rem moet er een beetje op. Het lijkt de PMC wel met die dagafstanden :). Geniet van het mooie weer en de omgeving in de Algarven!
   Groetjes, Onno & Ingrid

   Beantwoorden
  • Ingrid
   Ingrid zegt:

   Het is inderdaad een heel mooie belevenis, we genieten volop. Wij vinden het ook heel leuk om al deze lieve berichtjes van iedereen te ontvangen. Zou hou je toch een beetje contact met het thuisfront en leuk dat je meereist!
   Liefs, Ingrid

   Beantwoorden
 1. Charmaine
  Charmaine zegt:

  Mooie verhalen, Ingrid en Onno! Wij zijn na 4 dagen in Moremi nu op de terugweg naar Windhoek. Het zit er weer op… Het was erg leuk jullie te hebben ontmoet en we wensen jullie nog veel mooie avonturen toe.
  Hartelijke groeten van Gert en Charmaine

  Beantwoorden
  • Ingrid & Onno
   Ingrid & Onno zegt:

   Moremi was een mooi park (moeten we nog een stukje over schrijven). Zijn jullie uiteindelijk nog door Khadoum gereden? Jammer dat het er voor jullie op zit, maar er komen vast nog meer mooie reizen aan voor jullie. Wij vonden het ook erg leuk jullie ontmoet te hebben. We zijn toch wat meer naar vogels gaan kijken door Gert zijn enthousiasme :).
   Groetjes, Ingrid en Onno

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *