Doorgebrand

German Truck Tech
Zambia, Lusaka
15 – 17 november 2019

De eerste dag van de rest van onze reis, verwachtingsvol op pad. Zo voelt het als we volledig uitgerust de tuin van Harry en Geke, waar we bijna twee weken geleden binnenreden, verlaten. Ons aanstaande vertrek – het moet er toch een keer van komen, volgens Harry – is al dagenlang een humoristisch onderwerp. Goudeerlijke Harry liegt gekscherend dat de weersverwachting op onze volgende bestemming alleen maar zon geeft en absolúút geen regen. Klusschuwe Onno biedt aan de badkamer te tegelen en het plafond te schilderen. Haastig slaat Harry met een lach elk aanbod af.

Zoeken
Nog even tanken bij de nabijgelegen pomp en dan naar het Noordoosten. Na een kilometer asfaltweg speelt de zekering weer de hoofdrol. Hij brandt opnieuw door. ‘Nee, niet nu alweer’, we moeten diep slikken. Het is verstandiger om in deze hoofdstad, met toegeruste garages, het repeterende probleem op te lossen. Dus we rijden zuidwaarts naar de garage van German Truck Tech. De ervaren elektricien, Tobias, maakt meteen tijd vrij. Tobias heeft een jaloersmakend afgetraind lichaam, en een goed stel hersenen waarmee hij eerst nadenkt voordat hij wat doet. Hij loopt het uitgeprinte elektrische circuit stap voor stap na. Leest de boardcomputer van de auto uit en blijft rustig onder de vele, onheilspellende foutmeldingen. Het levert helaas niets op. Op het einde van de middag krijgen we huiswerk mee; rondrijden met de auto en zoveel mogelijk onverharde wegen opzoeken. Tobias hoopt dat de geresette computer morgen bruikbare foutmeldingen geeft. Het is al donker als het dashboardlicht uitvalt, er rest een donker vlak. We juichen. Gelukkig, weer een doorgebrande zekering, die morgen mogelijk naar een oorzaak wijst. Wel vreemd dat de remlichten nog werken, die zouden het eigenlijk niet moeten doen met een doorgebrande zekering.
We melden ons bij de poort van Harry en Geke, wederom worden we gastvrij welkom geheten. De grapjes blijven achterwege.

Het einde?
Ondanks het feit dat het zaterdag is, is Tobias om 8.00 uur aanwezig en onderzoekt meteen de auto. Dit keer is een hele andere zekering doorgebrand. De boardcomputer zwijgt in alle talen, geen fout te melden. Reeds twee soorten zekeringen die doorbranden en geen aanwijzing voor de oorzaak. De ernst van de zaak dringt langzaam ons gemoed binnen. IJverig verwijderen Onno en Tobias alle afdekplaten. De bedrading ligt bloot en wordt bewogen, echter de kortsluiting blijft uit. De eigenaar van de garage haalt herinneringen op van auto’s waarbij de oorzaak niet gevonden werd. We weten het, alleen we spreken het nog niet hardop uit. Als de steeds verder uitbreidende storing niet wordt gelokaliseerd, is het niet verstandig Afrika dieper in te rijden. Verder weg van kwalitatief goede garages en adequate hulp als het echt mis gaat. Dit zou het einde betekenen van deze avontuurlijke reis met de G.

Maar zover is het hopelijk nog niet. Een nieuwe zoektocht start maandagochtend om 7:30 uur met extra tips van onze Nederlandse G expert. De onderste steen moet boven komen. We blijven duimen.

6 antwoorden
  • Onno & Ingrid
   Onno & Ingrid zegt:

   De oorzaak van de storing hebben we niet kunnen vinden. De zekering van de rem- en achterlichten blijft doorbranden. Daarom hebben we nieuwe kabels getrokken en daarmee dat deel van de kabelboom ge-bypassed. We zijn nu 400 km op weg en het probleem heeft zich niet meer voorgedaan. Nu maar hopen dat de overige functies die door de “beschadigde” kabelboom worden aangestuurd, waaronder de brandstofpomp, blijven werken. We keep our fingers crossed.
   We zijn nu op weg naar South Luangwa, wat een van de mooiste parken van Zambia schijnt te zijn. Hopelijk snel weer positieve en leuke berichten op de website.
   Groetjes,
   Onno en Ingrid

   Beantwoorden
 1. Jean-Philippe
  Jean-Philippe zegt:

  Hallo Onno en Ingrid,

  Moed niet laten zakken. Het komt goed. Ik duim mee. Auto herstellen en hop naar hetvolgende avontuur. Wat staat er op het programma? South Luangwa? North Luangwa? Groetjes. Jean-Philippe

  Beantwoorden
  • Onno & Ingrid
   Onno & Ingrid zegt:

   Noodreparatie uitgevoerd en we rijden weer. We zijn nu inderdaad op pad naar South Luangwa. Benieuwd hoeveel we nog kunnen zien want er schijnt toch al behoorlijk wat regen te zijn gevallen dus niet alle wegen, en dan vooral de side loops, zijn berijdbaar. We laten ons verrassen!.
   Groetjes,
   Onno en Ingrid

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *