Bootsafari

Lower Zambezi Nationaal Park
Zambia
8 – 14 november 2019

Wederom brandt de zekering van de remlichten door, op weg naar het Nationaal Park Lower Zambezi. Een lastig probleem, zie de oorzaak maar eens te vinden. Talloze opties, vaak op onbereikbare plekken. Onno doet toch een poging en schroeft los wat vast zit. Ondertussen activeer ik de remlichten. Hopende dat de zekering doorbrandt, met de vinger op de juist plek. De hulptroepen Frank en Luc denken vanuit Nederland mee. Niet stuk te krijgen, die zekering. Wat we ook doen. We geven het op, later maar weer verder zien. We zijn hier tenslotte voor de natuur.

Keuzes
Loom overwegen we de verschillende opties om het Nationaal Park te bekijken. Zelf rijden, een georganiseerde gamedrive in de ochtend of namiddag of een boottocht op de naastgelegen Zambezi rivier die langs het uitgestrekte park loopt. Keuzes genoeg. Inmiddels zijn mede-kampeerders weer terug van de ochtend gamedrive met gids. Niets noemenswaardig gezien. De lust om zelf door het landschap te rijden, neemt rap af. En zekeringen vervangen is ook al geen hobby.

Als een speer
Vandaag overschrijdt de warmte ruim de maximale temperatuur van een koortsmeter. Liters koele Coca Cola Zero en koud water gooien we in de strijd om af te koelen. Een bootsafari lonkt aantrekkelijk. Een luxe sloep met stuurman voor een hele dag op de rivier. Áls we ’t doen, dan doen we ‘t goed. We onderhandelen de lunch en drinken erbij. De zandbanken in de brede Zambezi zitten vol met nijlpaarden. We kunnen ze van dichtbij bewonderen. Maar niet té dichtbij, dan duiken ze weg onder water. De hippo’s zitten vol verrassingen, ze kunnen overal weer boven komen. Eén nijlpaard doet dat terwijl onze boot boven hem vaart. We horen een luide dreun en onze schuit kantelt. Het grote zoogdier schiet van de schrik met een enorme snelheid de walkant op. Ons verbouwereerd achterlatend.
Aan wal in het park nuttigen we de lunch. Op een lage oever waar veel wilde dieren komen drinken. Alleen niet midden op de dag, te warm. Onbedoeld hebben we het rijk alleen.

Olifanten en apen
Later op de dag meren we aan bij de camping voor een langere pauze. Een olifant staat ons op te wachten bij de kade. We worden veilig weggeloodst, naar onze auto, waartegen een andere olifant staat te leunen. De campingmedewerker blijft zorgzaam naast ons wachten, totdat de olifant wegloopt. Een olifant naderen kan fataal aflopen. Dat weet de werknemer helaas uit eigen ervaring, toen een toerist op de campsite zich niet kon bedwingen een olifant van dichtbij te fotograferen.
Vanaf afstand zien we al dat de daktent vreemd oogt. Het tentdoek hangt in lappen naar beneden. De apen hebben huisgehouden. De ritsen zijn geopend, maar het muggengaas verhinderde toegang tot de tent. Gelukkig is alles nog heel, alleen de stof is vies geworden.

Drijfnat
Aan het eind van de dag gaan we nog een keer het water op met onze privé boot voor een sundowner trip. De stralende zonovergoten dagen zijn teneinde, de wolken hebben fors aan terrein gewonnen. Het regenseizoen komt eraan. De zon verdwijnt vandaag helaas roem- en kleurloos. Maar dat maakt de tocht niet minder leuk, want het is heerlijk verkoelend op de rivier. Terug op de camping, heeft onze care-taker het kampvuur al roodgloeiend. Voor de BBQ én om de olifanten op afstand te houden. Het voelt merkwaardig, in de hitte bij een kampvuur te zitten. Die nacht koelt het nauwelijks af. Drijfnat liggen we in de daktent zonder een zuchtje wind. Wachtend op een nieuwe warme dag.

Zoeken
Vanuit het park leidt de weg weer terug naar Lusaka. We komen weer thuis in de tuin van Harry en Geke, waar we eerder verbleven. We hebben nog een klus te doen, de oorzaak van de elektrische storing opsporen. Het doembeeld duikt op van een volledig opengelegde auto die dagenlang in een garage staat met monteurs die ook geen clou hebben. We zoeken een ervaren elektrische specialist die vooraf een goede analyse maakt. Die vinden we bij een garage van een Duitser die Mercedes trucks herstelt. Stap voor stap checkt de specialist samen met Onno alle mogelijke oorzaken. Behalve een muis die onder de bodembeschermplaat van de G uit vlucht, vinden ze geen duidelijk aanwijsbaar mankement. Dat is ook een antwoord, maar geen garantie voor een probleemloze toekomst. We krijgen een zekering met een schakelaar die oneindig weer op spanning kan worden gezet mee. Een werkbare Afrikaanse oplossing, we zijn er blij mee.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *