Bedreigde natuur

Murchison Falls NP & Ziwa Rhino Sanctuary
Oeganda
23 januari 2020

Tot onze verbazing wordt in en rondom Murchison Falls Nationaal Park een brede snelweg aangelegd. Door China Communications Construction Company (CCCC) wordt asfalt uitgerold, op sommige trajecten met gemak zes banen breed. Slechts enkele Chinese toezichthouders zijn bij de wegwerkzaamheden aanwezig. Het overgrote deel van het werk wordt door de Oegandezen uitgevoerd. Goed voor de werkgelegenheid. Dat dan weer wel.

Brede snelweg
Milieu activisten geloven er niets van dat de autoweg wordt aangelegd voor de toeristen. De wegconstructies zijn volgens hen geschikt voor zwaar vervoer. Een consortium van Total, Tullow Oil en China National Offshore Oil Corporation (CNOOC) boort namelijk naar olie in het natuurpark. Met een verwachte productie van 200.000 barrels per dag, bevindt zich een groot olie reservoir onder het park. De bruggen over de riviertjes worden inderdaad zwaar gebouwd. Verveeld kijkende vrouwen leiden het verkeer om de bouwputten heen. Als cheerleaders zwaaien ze met de rode en groene vlaggen. Niet altijd duidelijk wanneer we moeten wachten of juist doorrijden. De wegomleggingen geven goed zicht op de immense bouwactiviteiten. De weerstand tegen zo’n grote verandering in het bijzondere natuurgebied is invoelbaar.

Neushoorns
Op weg van Murchison Falls naar Kampala ligt Ziwa Rhino Sanctuary. In dit reservaat is de witte neushoorn geïmporteerd vanuit Kenia en de USA. In 1982 zijn de zwarte en witte neushoorns in Uganda uitgestorven. Het particuliere dierencentrum heeft de doelstelling de gehoornde dieren weer te introduceren in de nationale parken. Totaal 200 rangers bewaken het op een na grootse landdier ter wereld. Helaas is de stroperij nog levendig en lucratief. Eén hoorn is volgens persbureau Reuters $65.000 waard. De Chinezen verwerken dit kostbare goed in traditionele geneesmiddelen. Het park neemt geen risico’s, GPS is verboden. We boeken een wandeling naar de zware zoogdieren voor de volgende ochtend. Later op de avond ontmoeten we al de eerste vier neushoorns. Jonge stieren lopen richting de omheinde camping en gaan voor het grote toegangshek liggen. Op 25 meter afstand van onze daktent. Snurkend vallen ze in slaap. Hun bewakers staan niet toe dat we de gebroederlijk liggende dieren fotograferen. De vermelde reden is dat de wet dat verbiedt. Túúrlijk. De volgende morgen mogen we onder begeleiding van de ranger zoveel foto’s maken als we willen.

Trekking
Samen met de ranger lopen we door het gras naar de jongste baby van 3 maanden in het park met z’n 6 jaar oude moeder. Europe genaamd, vernoemd naar de sponsor. Zijn hoorn staat op het punt om uit te groeien. De oorspronkelijke zes voorouders hebben zich goed vermenigvuldigd. Een koe kan vanaf haar 6e levensjaar totaal 14 nakomelingen baren. Verderop graast een andere moeder met een 7 maanden oude peuter. Op een afstandje gevolgd door een stier. Hij is uit op een paring. Het vrouwtje duldt hem alleen als ze vruchtbaar is. Dat duurt nog even.

Dubieus
We maken ons enigszins zorgen over de aanwezigheid van Chinezen in deze omgeving. Het voelt als de kat op het spek binden. Desgevraagd bevestigt de ranger dat de Chinezen ook wandeltochten boeken. ‘Hun bezoek heeft meerdere redenen’, voegt hij met een veel betekend lachje toe. De waakzaamheid blijft hoog.

2 antwoorden
 1. Marianne
  Marianne zegt:

  In China vertelde onze gids al over de Chinezen in Afrika. Het aanleggen van infrastructuur vooral. Ook daar had men het over de ongewilde bijbedoelingen. Beter bekend als voor wat, hoort wat ?

  Beantwoorden
  • Ingrid & Onno
   Ingrid & Onno zegt:

   Er wordt wel eens beweerd dat de Chinezen de wereld veroveren zonder één schot. Dat zou wel eens dicht bij de waarheid kunnen liggen, en wij staan er vanaf de zijlijn nietsdoend naar te kijken.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *